Terminal Terra

terminalterra1 terminalterra2 terminalterra3
Your extinction has been delayed

Inhoud: Kunstwerk, forumdiscussie maart 2009
Kunstwerk: Digitaal bord l.4.7 x h.2.1m., display

Opdrachtgever: Radboud universiteit Nijmegen, Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica

Jaar: 2009

Foto’s: Dick van Aalst (FNWI)

www.terminalterra.nl

Zoals mensen komen en gaan op een vliegveld, zo arriveren en vertrekken soorten organismen op en van de aarde. Dat stellen de kunstenaars Spenkelink en Evenhuis via hun werk Terminal Terra. De aankomst- en vertrektijden van levende wezens worden op een groot bord aangegeven. Digitaal en dynamisch. De getoonde soortnamen wisselen voortdurend. Een blik op het bord maakt duidelijk dat al veel dier- en plantsoorten zijn uitgestorven of op het punt staan te vertrekken – lees: met uitsterven worden bedreigd. Het kunstwerk confronteert bezoekers op lichtvoetige wijze met het verontrustende thema van uitstervende soorten.

Onder ‘arrivals’ wordt de ontstaansperiode van de betreffende soort vermeld of, indien die niet beschikbaar is, de ontstaansperiode en naam van het geslacht, de familie of de orde waartoe die soort behoort.

De toevoeging ‘new’ verschijnt bij een relatief recent ontstane soort. Recent ontstaan in biologische termen gaat dan over de laatste miljoen jaar.

Onder ‘departures’ wordt de periode van uitsterven van een soort gegeven of de vermelding ‘unknown’ indien die soort nog bestaat.

Bij een soort die volgens de rode lijst van de IUCN met uitsterven bedreigd wordt, verschijnt het huidige jaartal met de toevoeging ‘delayed’

I.s.m.: Willeke Evenhuis www.willeke-evenhuis.nl en FNWI www.ru.nl/fnwi

Comments are closed.